Sturebadet Läkarmottagning erbjuder en fin arbetsmiljö där du kan känna att du utvecklas och trivs. Fokus inom samtliga företag i koncernen är hälsa och välmående i världsklass och du kommer arbeta med kollegor som hittar sin drivkraft i att skapa förutsättningar för människor att känna vitalitet. Ledarskapet är stöttande, varmt och drivande.
Varmt välkommen att kontakta Verksamhetschef Ann Svalberg på:
Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes och innebär lite förhöjt blodsocker fastande på morgonen (5.6-6.9) och/eller lite för högt blodsocker efter kolhydratrik måltid eller efter en sockerbelastning (7.9-10.9). Lite för högt blodsocker innebär att det är högre än hos de med helt normal sockertolerans men lägre än det man har vid typ 2-diabetes. Har man både lite högt fasteblodsocker och lite för högt blodsocker på dagen så stiger HbA1c (”långtidssockret”), som är ett mått på medelblodsockret under de senaste 2 månaderna. Har man både lite för högt fasteblodsocker och lite förhöjt blodsocker efter en måltid så ökar risken med 95% att man får typ 2 diabetes inom 8-10 år.
Prediabetes innebär en ökad risk för framtida hjärtkärlsjukdom inklusive hjärtinfarkt och hjärtsvikt även försämrad nervfunktion i fötterna och demens.
Typ 2-diabetes ökar risken ytterligare för hjärtkärlsjukdom, perifera nervskador, svårläkta sår, blodpropp, leverskada, skador i njurar, stora och småkärl, ögonskador, benskörhet och frakturer i framför allt höfter, depression, artros, spinal stenos, tandlossning, urinvägsinfektion och demens. Alla organ drabbas av det höga blodsockret även immunförsvaret blir sämre med ökad risk för svårare infektioner tex vid covid 19 infektion, lunginflammation och influensa. En urinvägsinfektion är vanligare och kan leda till njurbäckeninflammation eller i värsta fall sepsis=blodförgiftning. Små sår på fötterna kan lätt bli infekterad och bli mycket långvariga under flera år med risk för amputation.
Därför är det viktigt att tidigt upptäcka för lite för högt blodsocker genom att låta testa sitt blodsocker på VC. Vid övervikt, stort bukomfång, högt blodtryck och diabetes i familjen/släkten bör man testa blodsockret en gång per år eller när man blir erbjuden. Särskilt viktigt om man haft högt blodsocker under en graviditet eller någon gång tex när man fått kortisonbehandling.
Upptäcks prediabetes kan man förhindra att det utvecklas till typ 2-diabetes och sockervärden kan bli normala så att risken för hjärtkärlsjukdom och demens minskar.
Symtomen vid prediabetes och typ 2-diabetes är ofta diffusa och kommer smygande under fler år. I början är det endast trötthet, känsla av lite seghet, som kommer och går, ibland vad- och fotkramper och stickningar, domningar och myrkrypningar i fötter och ben nattetid. När sockret stiger så blir symtomen tydligare man blir tröttare, kan bli nedstämd, få lite sämre koncentrationsförmåga och börja kissa mer på dagen och natten. Då man kissar ut sockret så får man lätt svampinfektion på ollonet eller i underlivet. Socker är kalorier så kissar man ut mycket socker som också för med sig mycken vätska då går man ibland ner i vikt. Man blir också törstig eller torr i mun. Synen kan påverkas framför allt att växla från tidningen till tv:n fungerar sämre. Ibland ställs diagnosen först när man kommer till sjukhus med en hjärtinfarkt eller med ett svårläkt infekterat fotsår.
Det bästa sättet att minska risken för både prediabetes och typ 2-diabetes är att minska insulinresistens, öka insulinkänsligheten, sänka insulinbehov och insulinnivåerna i blodet. Detta gör att vi inte längre lagra fett i fettväven eller i levern och det insulin vi kan producera räcker för att få ett normalt blodsocker. Vikten och bukomfånget blir acceptabelt/normalt. Hur åstadkommer vi detta? Det gör vi med flera olika metoder: öka konditionen, bygga muskler (speciellt lår och sätesmuskler är bra att stärka), sluta röka och snusa, stressa mindre, sova 7-8 timmar och äta rätt.
När är man överviktig?
En OK vikt är enkelt räknat din längd i cm -100 tex. Om du är 185 cm lång bör du inte väga inte mer än 85 kg (185-100=85) och ditt BMI bör inte vara högre än 25-26 (kg/längdxlängd= 85/185x185). Om du är 166 cm lång bör du inte väga mer än 66 kg (166-100=66) och ditt BMI bör inte vara högre än 25 (66/166x166).
Bukomfånget =midjemåttet=”magen” är ännu viktigare än vikten/BMI att ha koll på, då det är starkt kopplat till ökad risk för både prediabetes, typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom. Midjemåttet bör inte vara mer än halva längden, tex 185/2=92.5 cm eller 166/2= 83 cm
Gemensam riskfaktor för prediabetes och typ 2 diabetes är förutom arvsanlag insulinresistens, dvs okänslighet för insulin som kan förekomma mer än 10 år innan sockret börjar stiga. Vad som gör att man får prediabetes är hos både män och kvinnor att vikten och bukomfånget=midjemåttet stiger och insulinresistens ökar. Insulinresistens leder till högre insulinnivån blodet för att kompensera brist på effekt av insulin och normalisera blodsockret. Sockret förblir normalt så länge insulinproduktionen kan öka tillräckligt. Insulin är ett ”skafferihormon” dvs det lagrar energi i fettväven som sålunda växer i buken och generellt. Både midjemått och vikt ökar. Hos kvinnorna finns en större kapacitet att öka insulinproduktionen så det finns en stor risk att de ökar mer i vikt på grund av den höga insulinproduktionen. Så hos kvinnor ökar risken att prediabetes leder till typ 2-diabetes om de ökar ytterligare i midjemått och vikt, vilket stressar de insulinproducerande cellerna som till slut når sin maxkapacitet. Hos männen kan prediabetes övergå till typ 2-diabetes utan att vikten eller midjan blir mycket större då de insulinproducerande cellerna inte längre kan kompensera för hög insulinresistens i levern på grund av fett i levern.
Läs mer i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier fakta) av Kerstin Brismar
Vårt unika klimakteriepaket är därför utformat för att kunna individanpassa en behandling för just dig och dina besvär.
Möte 1: Du träffar en gynekolog hos oss som lyssnar och noggrant går igenom hur du mår och din historia. Samtalet är viktigt för att reda ut vilka prover som ska tas och att de är anpassade efter just din problematik.
Provtagning: Du tar ett antal blodprover för att säkrare veta vilken obalans just du har.
Möte 2: Via telefon gör läkaren en genomgång av vad vi har funnit och vilken behandling som kommer hjälpa dig bäst.
Möte 3: För att säkerställa att behandlingen ger önskad effekt och att du mår bra, bokar vi in ett uppföljningsmöte på Läkarmottagningen efter ca 3 månader. Beroende på behandling är det ibland inte nödvändigt eller så kan det räcka med ett telefonsamtal. Därför inkluderas inte Möte 3 i priset.
Ibland hittar vi tecken på premenopaus eller menopaus och föreslår då substitutionsterapi. Ofta föreslår våra läkare även bioidentiska hormoner för att du ska må så bra som möjligt. Utredningen syftar även till att utesluta allvarliga sjukdomar i underlivsorganen.
Pris 3.100 kr (exkl. behandling och eventuella läkemedelslicenser)
Ring för att boka: 08-545 671 30