2022-08-16

Tillbaka på jobbet – hur bevarar vi den återhämtade känslan/hur ska man göra för att inte stressa upp? Ja så var den till ända då, ledigheten och den efterlängtade pausen. För vissa välkommet med mer struktur igen och kanske en annan form av stimulans än vad ledigheten ger, för andra våndor en vecka innan jobbstart. Tillhör du den sistnämnda gruppen? Kanske har du tom sovit dåligt de sista nätterna innan det är dags att återgå till arbetet och känner dig tröttare än någonsin efter semestern? Ha tålamod med dig själv. Låt din hjärna och hela ditt system ta sin tid att hitta tillbaka till det varvtal som behövs. Lita på att det kommer. Vi påverkas generellt en hel del av den här typen av övergångar och förändringar, det är så vi är skapta.
Men oavsett syn på saken; finns det några mirakelkurer för att ha kvar den sköna känslan av att vara utvilad och nedvarvad, om du nu uppnått detta vill säga? Nja i vanlig ordning finns det inga quick fix eller isolerade metoder för att må bra. Men det finns några grundstolpar att luta sig mot tack och lov. Ta till dig det som är relevant just för dig och så småningom kan du kanske till och med se fram emot en riktigt mysig höst med en annan typ av lugn.

INFÖR UPPSTART
• Utmana dig själv i att förhålla dig mer positivt till ditt jobb. Kan du se dig själv och det du gör i ett större sammanhang? Om du målar upp ett drömscenario – hur skulle dagarna se ut då? Vad kan du göra för att starta något i den riktningen – ”keep it simple”.

• Lägg en realistisk plan för hösten. Kan du påverka vad som är de största och viktigaste delarna att få in? Både på och utanför jobbet.

• Hur ser dina realistiska mat och tränings planer ut?

• Har du vänt på dygnet? Börja några dagar innan med att gå upp lite tidigare på morgonen för att successivt återställa dygnsrytmen till vardagstider.

• Kan du starta varligt? Gärna mitt i veckan och/eller åtminstone med luftigare kalender under de första dagarna? NÄR VÄL PÅ PLATS

• Har du utrymme för att kolla av hur kollegorna haft det på semestern?

• Håll kvar sommaren! Den pågår fortfarande för fullt; kan du njuta av dina morgnar och kvällar? Bada, ta en kvällspromenad eller en cykeltur och ät middag utomhus på en filt.

• Försök överhuvudtaget få in så mycket utomhus vistelse som möjligt nu. Jobbar du hemifrån då och då? Kan du sitta ute? Eller i alla fall ta en fika/lunch ute, eller varför inte ett lunchdopp om du har tillgång till vatten.

• Kan du få in någon paus under hösten? Åtminstone en långhelg där du kan bryta av vardagen och fylla på med vila och kreativitet igen?

• Medvetna micropauser i form av att bara följa några andetag är en baskur för vår återhämtning och balans. Träna in en sådan rutin! • Sist men inte minst, träna dig i ett tillitsfullt förhållningssätt gentemot dig själv. Du göt så gott du förmår just nu.

Annika Fahlén Hälsoutvecklare