2021-11-21

Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes och innebär lite förhöjt blodsocker fastande på morgonen (5.6-6.9) och/eller lite för högt blodsocker efter kolhydratrik måltid eller efter en sockerbelastning (7.9-10.9). Lite för högt blodsocker innebär att det är högre än hos de med helt normal sockertolerans men lägre än det man har vid typ 2-diabetes. Har man både lite högt fasteblodsocker och lite för högt blodsocker på dagen så stiger HbA1c (”långtidssockret”), som är ett mått på medelblodsockret under de senaste 2 månaderna. Har man både lite för högt fasteblodsocker och lite förhöjt blodsocker efter en måltid så ökar risken med 95% att man får typ 2 diabetes inom 8-10 år.

Prediabetes innebär en ökad risk för framtida hjärtkärlsjukdom inklusive hjärtinfarkt och hjärtsvikt även försämrad nervfunktion i fötterna och demens.

Typ 2-diabetes ökar risken ytterligare för hjärtkärlsjukdom, perifera nervskador, svårläkta sår, blodpropp, leverskada, skador i njurar, stora och småkärl, ögonskador, benskörhet och frakturer i framför allt höfter, depression, artros, spinal stenos, tandlossning, urinvägsinfektion och demens. Alla organ drabbas av det höga blodsockret även immunförsvaret blir sämre med ökad risk för svårare infektioner tex vid covid 19 infektion, lunginflammation och influensa. En urinvägsinfektion är vanligare och kan leda till njurbäckeninflammation eller i värsta fall sepsis=blodförgiftning. Små sår på fötterna kan lätt bli infekterad och bli mycket långvariga under flera år med risk för amputation.

Därför är det viktigt att tidigt upptäcka för lite för högt blodsocker genom att låta testa sitt blodsocker på VC. Vid övervikt, stort bukomfång, högt blodtryck och diabetes i familjen/släkten bör man testa blodsockret en gång per år eller när man blir erbjuden. Särskilt viktigt om man haft högt blodsocker under en graviditet eller någon gång tex när man fått kortisonbehandling.

Upptäcks prediabetes kan man förhindra att det utvecklas till typ 2-diabetes och sockervärden kan bli normala så att risken för hjärtkärlsjukdom och demens minskar.

Symtomen vid prediabetes och typ 2-diabetes är ofta diffusa och kommer smygande under fler år. I början är det endast trötthet, känsla av lite seghet, som kommer och går, ibland vad- och fotkramper och stickningar, domningar och myrkrypningar i fötter och ben nattetid. När sockret stiger så blir symtomen tydligare man blir tröttare, kan bli nedstämd, få lite sämre koncentrationsförmåga och börja kissa mer på dagen och natten. Då man kissar ut sockret så får man lätt svampinfektion på ollonet eller i underlivet. Socker är kalorier så kissar man ut mycket socker som också för med sig mycken vätska då går man ibland ner i vikt. Man blir också törstig eller torr i mun. Synen kan påverkas framför allt att växla från tidningen till tv:n fungerar sämre. Ibland ställs diagnosen först när man kommer till sjukhus med en hjärtinfarkt eller med ett svårläkt infekterat fotsår.

Det bästa sättet att minska risken för både prediabetes och typ 2-diabetes är att minska insulinresistens, öka insulinkänsligheten, sänka insulinbehov och insulinnivåerna i blodet. Detta gör att vi inte längre lagra fett i fettväven eller i levern och det insulin vi kan producera räcker för att få ett normalt blodsocker. Vikten och bukomfånget blir acceptabelt/normalt. Hur åstadkommer vi detta? Det gör vi med flera olika metoder: öka konditionen, bygga muskler (speciellt lår och sätesmuskler är bra att stärka), sluta röka och snusa, stressa mindre, sova 7-8 timmar och äta rätt.

När är man överviktig?
En OK vikt är enkelt räknat din längd i cm -100 tex. Om du är 185 cm lång bör du inte väga inte mer än 85 kg (185-100=85) och ditt BMI bör inte vara högre än 25-26 (kg/längdxlängd= 85/185×185). Om du är 166 cm lång bör du inte väga mer än 66 kg (166-100=66) och ditt BMI bör inte vara högre än 25 (66/166×166).

Bukomfånget =midjemåttet=”magen” är ännu viktigare än vikten/BMI att ha koll på, då det är starkt kopplat till ökad risk för både prediabetes, typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom. Midjemåttet bör inte vara mer än halva längden, tex 185/2=92.5 cm eller 166/2= 83 cm

Gemensam riskfaktor för prediabetes och typ 2 diabetes är förutom arvsanlag insulinresistens, dvs okänslighet för insulin som kan förekomma mer än 10 år innan sockret börjar stiga. Vad som gör att man får prediabetes är hos både män och kvinnor att vikten och bukomfånget=midjemåttet stiger och insulinresistens ökar. Insulinresistens leder till högre insulinnivån blodet för att kompensera brist på effekt av insulin och normalisera blodsockret. Sockret förblir normalt så länge insulinproduktionen kan öka tillräckligt. Insulin är ett ”skafferihormon” dvs det lagrar energi i fettväven som sålunda växer i buken och generellt. Både midjemått och vikt ökar. Hos kvinnorna finns en större kapacitet att öka insulinproduktionen så det finns en stor risk att de ökar mer i vikt på grund av den höga insulinproduktionen. Så hos kvinnor ökar risken att prediabetes leder till typ 2-diabetes om de ökar ytterligare i midjemått och vikt, vilket stressar de insulinproducerande cellerna som till slut når sin maxkapacitet. Hos männen kan prediabetes övergå till typ 2-diabetes utan att vikten eller midjan blir mycket större då de insulinproducerande cellerna inte längre kan kompensera för hög insulinresistens i levern på grund av fett i levern.

Att äta rätt-Här några råd

 • Undvik godis, söta drycker och allt sötat rikligt med fruktos
 • Byt ut kakor och bullar mot frukt och grönsaker’
 • Byt ut glass mot bär och frukt
 • Ät minst fem olika färggranna frukter, bär och grönsaker á minst 100 gram (1 dl) per dag. (5×100 gram= 500gram)
 • Byt ut vitt bröd, ris och pasta till fullkornsprodukter
 • Ersätt feta mejeriprodukter med olivolja (jungfruolja), rapsolja, flytande margarin och mindre feta mejerier.
 • Ersätt rött kött och charkvaror med fisk, avokado, nötter/mandel, ägg, fågel och vilt
 • Ät minst 3 måltider/vecka baserat på produkter från havet
 • Undvik superprocessad (industritillverkad) mat
 • Undvik stora mål – ät i stället mindre portioner, tugga långsamt
 • Småät inte mellan målen
 • Ät tre mål per dag
 • Ät inte på kvällen eller på natten (12-14 timmars kvälls-och nattfasta är bra)
 • Endast kolhydrater ökar blodsockret
 • Allt vitt som kommer från växtriket och mjölk innehåller sockerarter och stärkelse, som ökar blodsockret
 • Rikligt med fibrer i grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär minskar upptaget av socker från tarmen till blodet
 • Tänk på att allt som kan mosas med gaffel och alla former av socker får blodsockret att stiga snabbt (=snabba kolhydrater).

 

Några tips för att gå ned i vikt

 • Minska måltidsportionerna, ta aldrig om, en portion räcker
 • Undvik alla snabba kolhydrater till förmån för mer fiberrika kolhydrater. Ha hemma bara det du bör/får äta.
 • Minska det totala kaloriintaget per dygn (ev ta hjälp av dietist) eller per vecka med ett par dagars fasta (500 kcal)
 • Drick vatten före och till måltid
 • Daglig regelbunden fysisk aktivitet (minst 30 min/dag)
 • 2-3 dagar i veckan aktivitet som ökar pulsen
 • Använd stegräknare, gå helst 10 000 steg per dag

Läs mer i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier fakta) av Kerstin Brismar